vrijdag 22 januari 2010
Teveel aantrekkingskracht!
Zoals jullie waarschijnlijk wel weten wordt er deze maand in Voorthuizen een actie gevoerd tegen teveel, te vaak en te jong alcoholgebruik. Een actie die uitgaat gaat van de gemeente Barneveld en die ondersteund wordt vanuit de Voorthuizense samenleving.
De aanleiding voor deze actie is dat er tegenwoordig veel gedronken wordt op steeds jongere leeftijd. De gevolgen daarvan zijn enorm: voor de drinkers zelf, maar ook voor hun (woon)omgeving. Helaas moeten we constateren dat er de laatste jaren in onze regio meerdere doden in het verkeer gevallen zijn bij ongelukken waarbij alcohol een rol speelde.
Ook is het een feit dat jongeren steeds jonger met drank in aanraking komen. Er wordt tegenwoordig veel gedronken op soms heel jonge leeftijd. Van alle jongeren tussen de 12 en 16 jaar heeft 70% wel eens gedronken. Hier gaat het niet om een onschuldig slokje bier van papa bij een familie-etentje of eens een glas op een familiefeest maar om 48% van deze leeftijdsgroep die 3 tot 10 keer alcohol per maand drinken. Jongeren drinken ook buiten de weekenden! En dat in behoorlijke hoeveelheden: 56% (meer dan de helft!) van de jongens van 15 jaar oud drinkt in een weekend tenminste vijf glazen per keer. En er zijn gevallen van jonge jongeren bekend die met spoed in een ziekenhuis opgenomen moesten worden omdat ze zich bewusteloos gedronken hadden (het zogenaamde ‘comazuipen’).
Nu zou de indruk kunnen ontstaan dat alcoholmisbruik een typisch jongerenprobleem is. Dat is niet waar. Alcohol is in onze samenleving als geheel zeer aanvaard. Er wordt bij gelegenheid stevig gedronken, met alle gevolgen van dien. Alsof het geen kwaad kan! En dat is het nu net. Het kan veel kwaad, Nederland kent 1,2 miljoen probleemdrinkers waarvan 400.000 verslaafden. Daar weten wij in onze gemeente ook alles van. De afgelopen twee jaar hebben we ook twee keer bij het graf gestaan van een broeder die het slachtoffer werd van zijn alcoholverslaving. Eenmaal verslaafd lijkt het haast onmogelijk om weer uit de macht van de drank te ontsnappen.
Hulpverleners noemen alcohol net zo verslavend als harddrugs. Ik hoorde een voorlichter zeggen dat als alcohol in onze tijd als genotsmiddel zou zijn ontdekt, dat hij het dan direct bovenaan op de lijst van harddrugs zou zetten. Zo groot is het verslavend effect van alcohol.
Als je dan bedenkt dat veel jongeren er tegenwoordig al zo jong aan beginnen, slaat de angst je om het hart. Helemaal als je beseft dat het hen op hun leeftijd ook nog eens veel meer schade doet.
Misschien leven we nog in de prettige verdoving van de idee dat alcohol vooral gezellig is. De gevaren ervan zien we niet zo en alcoholmisbruik lijkt ons een uitzondering.
Daarom willen we als kerk graag meewerken aan deze actie. Niet om Voorthuizen droog te leggen, maar wel om goed te beseffen dat alcohol een monster kan worden als je er niet goed mee omgaat.
De stichting Iriszorg is één van de instanties die actief is in de verslavingszorg. Zij hebben veel ervaring met- en kennis van- alcoholproblematiek en kunnen daar een boeiend verhaal over vertellen. Zelfs als je denkt alles van alcohol te weten krijg je nog heel wat nieuws te horen. Een voorlichter van Iriszorg zal op maandag 8 en dinsdag 9 februari onze catechisanten komen voorlichten. De lessen zullen daardoor iets langer duren van 19.00 - 20.30 uur. Jullie als ouders worden van harte uitgenodigd om daar ook bij aanwezig te zijn, want uit alle voorlichting blijkt dat ouders een cruciale rol spelen in de manier waarop hun kinderen met drank leren omgaan. We hopen velen van jullie te ontmoeten.
woensdag 13 januari 2010
Afstotelijke kerk
In onze gemeente groeien we toe naar de gezamenlijke dienst met de vrijgemaakten a.s. zondag.
Dat vult mijn beeld zo, dat ik het moeilijk vind om ergens anders mee bezig te zijn. Bijv. in een Wieblog.
Maar toch zijn we dat intussen wel! In Voorthuizen loopt een actie tegen alcoholmisbruik, waar ook onze kerk aan meedoet. Het is een initiatief van de burgelijke gemeente dat wij graag steunen. Want wie eenmaal iets van de ellende heeft gezien die alcohol kan veroorzaken, wil wel graag wat tegenwicht geven aan die 'gezellige' alcoholreclames die we nog steeds op de TV zien. Begin februari komt het thema in een kerkdienst aan de orde (de Geest van God of de geest uit de fles?) en in de weken daaromheen willen we onze jongeren ook d.m.v. voorlichting waarschuwen voor alcoholmisbruik. En we hopen ook iets voor hun ouders te doen, want als één ding duidelijk wordt dan is dat dit: de houding van de ouders is van cruciaal belang voor de manier waarop hun kinderen met alcohol omgaan.
Nog iets anders dat ons bezighoudt: op 29 en 30 januari is er de jaarlijkse kerkenraadsretraite. We zullen het dan hebben over 'missionair gemeente-zijn'. Ons Missionair Team is zich al een aantal maanden aan het bezinnen op dit thema. We hebben dat gedaan aan de hand van een een boekje van Graham Tomlin Een kerk die prikkelt. Deze Anglicaanse theoloog stelt pittige vragen over onze kerkelijke gewoonten.
Hij vraagt zich bijvoorbeeld af: waarom nemen veel kerkleden hun vrienden liever niet mee naar een dienst van hun gemeente? Zijn antwoord is ontdekkend: ze willen er zelf eigenlijk niet zijn.
Kun je om die constatering heen? Als je er zelf graag zit, gun je dat je vrienden toch ook! Het enthousiasme in een dienst steekt anderen aan, maar het omgekeerde is ook waar: plichtmatig en ongeïnspireerd omgaan met de zaken van Gods Koninkrijk stoot af.
Een tijdje geleden hoorde ik van een kerk waar de afgelopen jaren een groot aantal jongeren hun geloof kwijtraakte. Het trieste resulaat, dacht degene die het mij vertelde, van een ook jarenlang durende strijd om de rechtmatigheid van het ontslag een predikant, compleet met kerkscheuring. Hun gemeente was voor de jongeren afstotelijk geworden, een plek waar ze hun vrienden liever niet uitnodigen en zelf ook niet meer gezien willen worden. Over dat soort langetermijneffecten van 'onze zaken' lees je meestal niet.
En dat brengt me terug bij de dienst van komende zondag. Nee, niet om triomfantelijk te doen, maar wel gewoon blij te zijn met het resultaat. Waar wij mensen ons door de Heer Jezus boven onze eigen zaak uit laten tillen en elkaar met zijn ogen willen zien, komen we op het niveau van Gods Koninkrijk. En dat kan alleen maar heel aantrekkelijk zijn. Echt een dienst om je vrienden mee naar toe te nemen.
Abonneren op:
Posts (Atom)